A piece of joy in your inbox every Thursday. To brighten up your day. To show you that you’re not alone. To make you feel connected. Subscribe!

Toveren met licht

Licht is tovermateriaal. Het mannetje van de kraagparadijsvogel verandert zichzelf in een pikzwarte smiley die op en neer danst. Zo hypnotiseert hij zijn vrouwtje. Hoe komt zijn verenkleed zo intens zwart? Biologen zijn het gaan uitpluizen: de veren van de kraagparadijsvogel weerkaatsen slechts 0,05 tot 0,31 procent van het licht. Daardoor zie je ze als diep-, diepzwart. De structuur van zijn veertjes absorbeert bijna al het licht.

Met huid en haar

Lichtval, het is helemaal mijn thema op dit moment. In plaats van wintersport tank ik bij met ‘fundamentals of lighting’, een online training van Schoolism. Mijn professionele vraag was: hoe geef ik vachten weer? Welke tools zijn er om huid en haar beter te tekenen?

Het antwoord zit onder meer in de lichtinval. Hoe je de structuur van haar waarneemt, hangt mede af van je lichtbron. Dus ben ik al weken aan het experimenteren met licht in mijn tekeningen: waar komt het vandaan? Wat is de invalshoek, de sterkte, de kleur? Hoe maak je luchten? Hoe manipuleer ik een lijntekening met licht?

Digitaal bijspijkeren

Ik geloof in online trainingen. Voor mij werken ze. Bobby Chiu selecteerde voor schoolism in elke branche de allerbeste kunstdocenten. Als je het volle pond betaalt, dan nemen die je intensief onder handen. In uitgebreide videomails krijg je feedback op je huiswerk. Nagelbijtend wacht ik die reacties af, want de lat ligt immens hoog. Je kunt ook de inzendingen van anderen zien: professionals in het vak die echt prachtig werk insturen. Wat zijn ze goed…! Het motiveert mij extra: wat vinden ze van mijn bijdrage?

by Marijke van Veldhoven (before critique)

Karaktervormend

Erg opwindend is het trouwens niet. De colleges zijn erg technisch, het oefenen tijdrovend en daardoor saai. Maar dit bijspijkeren levert me een schat van extra technische vaardigheden op.

Eerder volgde ik al een collegeserie over digitaal schilderen. Het was nooit af, er kon altijd nog weer wat veranderd en verbeterd worden aan je schilderij. Je zag het groeien. Meer voldoening haalde ik uit een serie over gebaren en houdingen. Niet alleen van mensen, maar juist ook van dieren als character. Dat was hard werken: hoe hangt een olifant met een winterdepressie op de bank? Teken dat maar eens, zonder woorden.


Free Comics

A piece of joy in your inbox every Thursday

To brighten up your day. To show you that you’re not alone. To make you feel connected.

My comics will make you smile. They will make you nod along. And they will make you feel connected.

    Back to strips