Elke donderdag een beetje vreugde in je inbox. Om je op te vrolijken. Om te merken dat je niet alleen bent. Om je verbonden te laten voelen. Inschrijven!

Presenteren is méér

Giving your gift to the wrong people

‘Presenteren’ klinkt al gauw als een blabla-managementwoord. Je denkt misschien meteen aan ‘een presentatie houden’ – compleet met dia’s die via een beamer op een scherm verschijnen. En twintig paar ogen gericht op jou… Iiieeeks!

Toch is presenteren iets wat je eigenlijk al dagelijks doet. Aan de ontbijttafel met je partner en kinderen. In een discussie met je collega’s. Of om je baas te laten zien hoe jullie werken. Ook een peuter die een scene trapt in de supermarkt is bezig met een presentatie. De vraag is altijd: gaat dit werken?

More...

Hoe bereik ik mijn doel?

Iedereen moet wel eens íets presenteren. Dus: entertainen, onderwijzen, overtuigen en/of motiveren. Er staat altijd wel íets op het spel. Het doel is altijd: beïnvloeding. Met jouw verslag, pitch of verhaal wil je dat de ander de dingen gaat zien zoals jij ze ziet.

Je wilt je medewerkers laten zien wat er gaat veranderen in de organisatie. Je wilt je vrouw overtuigen dat er echt een nieuwe auto nodig is. Of je man dat je absoluut nog een paar schoenen nodig had. En je kinderen dat die appel echt beter is dan een candybar.

Laat het echt zien

Hoe presenteer je makkelijker? Door te laten zien wat je vertelt. Zet minder woorden in en meer beeld. Beeld overtuigt namelijk sneller en directer. Zo vergroot je de kans om te scoren aanzienlijk. Mensen nemen beelden nu eenmaal sneller op dan woorden – en onthouden ze vooral ook beter.

Zo kun je in een diagram laten zien hoeveel jullie oude auto nu kost aan extra olie, benzine en onderhoud vergeleken met eerst. En dat wordt steeds meer! (X-as = tijd, Y-as = geld). Je kunt ook verleiden met mooie foto’s van het beoogde model – met daarnaast als contrast jullie ouwe brik.

Voor de onderbouwing van je nieuwe schoenen kun je hem de kleurenwaaier voorhouden: de ene groene schoen is de andere niet – en je outfit moet wel kloppen! En je kinderen snappen beslist het verschil tussen een obese gamer en een topsporter.

Met plaatjes zien mensen precies wat je bedoelt. Je houdt de aandacht vast en je bant verveling uit.

Visueel presenteren met Dan Roam

Maar hoe laat je iets in je organisatie zien? Is het lastig om je idee onder woorden te krijgen? Kort en goed is mijn advies: ga het eens tekenen! Ja, jij zelf. Begin gewoon met een schetsje om je vraagstuk vorm te geven. Dat kan echt veel makkelijker dan je denkt. Raadpleeg bijvoorbeeld Dan Roam eens!

Bij hem ontdek je het gemak van simpel visueel presenteren. Dan Roam heeft het krabbelen op een bierviltje nieuw leven ingeblazen. Hij inspireert je met zijn eenvoudige schetstips om zelf je gedachten op papier te zetten in tekeningen. In zijn boek Visueel Presenteren zet hij je enthousiast aan het schetsen.

Van blabla naar glimlach

Vooral in zakelijke verhalen moeten we volgens Dan Roam naar minder blabla en meer glimlach. Als dit je aanspreekt, bezoek dan zijn online Napkin Academy. Je gaat absoluut anders kijken naar abstracte informatie.

Presentaties visueel maken – ik kan er geen genoeg van krijgen. Ik kan alles tekenen, maar ja, ik doe ook niets anders. Maar ook jij kunt in je alledaagse werk makkelijker visueel presenteren. In de volgende blog laat ik zien hoe!


Zet eens een andere bril op

infographics, tekeningen maken het duidelijk


Gratis E-book

5 manieren om je boodschap beter over te brengen

Een e-book vol tips voor visuele communicatie die je meteen kunt toepassen. Je leert:
  • 5 manieren om visueel je boodschap over te brengen.
  • Ook wanneer je welke manier (niet) moet kiezen.
  • En zeker ook wat belangrijk is als je iemand wilt inhuren.
Terug naar strips