Elke donderdag een beetje vreugde in je inbox. Om je op te vrolijken. Om te merken dat je niet alleen bent. Om je verbonden te laten voelen. Inschrijven!

Scherp je visie met een praatplaat

Words illustrated - vision

Waartoe bestaan wij? Een beetje organisatie heeft daar een klinkend antwoord op: de bedrijfsvisie of –missie. Het is fijn om met z’n allen te weten wat je gedeelde identiteit is, naar welk doel je toewerkt en welke waarden je deelt.

Van tijd tot tijd moet je dit ook herijken, liefst met elkaar. Spreken we nog dezelfde taal? Ook dezelfde beeldtaal? Soms word ik erbij gehaald als tekenaar. Als je samen op zoek gaat naar beelden om je visie in te vatten, moet het wel concreet worden.

More...

​Wat is je doel?

Hoe je dat doet, denken in beelden, laat Willemien Brand glashelder zien in haar boek Visual thinking. Wat mij betreft hét standaardwerk voor het visueel maken van abstract werk, zoals management, beleids- en bestuurstaken.

Ga rustig zelf aan de slag: het is gewoon ook leuk om te doen! Brands boek staat vol met voorbeelden om zelf die vertaalslag naar beeld kunt maken. Ze schetst in stappen hoe je zelf tot een ‘vision board’ komt, waardoor je doelen en visie veel concreter worden. Zo scherp je uiteindelijk je eigen focus aan.

Deze vier vragen brengen je dichter bij je strategische doelen:

1. Waar houd jij echt van?

2. Wat heeft deze wereld nodig?

3. Wat kun jij goed?

4. Waar kun je geld mee verdienen?

Het kruispunt van je antwoorden is je kompas…

auteur: Willemien Brand

Vliegtuig of auto? (Niet wéér een boot…)

Als ik word ingeschakeld bij een brainstorm over de visie, gaan we samen op zoek naar een passende metafoor. Langzaam maar zeker vormt zich een beeld in mijn hoofd.

Vaak gebruiken managers de metafoor van ‘onderweg zijn’. Ik check dan met vragen: “Waar gaat de reis naartoe? En hoe lang is de weg? Is de reis rustig of zijn er hobbels? Pak je de boot, het vliegtuig of de auto?”

Zo sla ik concreet aan het schetsen – en de deelnemers mogen suggesties roepen. Met hun eigen beeldtaal hebben ze zo direct invloed op de gezamenlijke visie. “Oké met de auto door Europa dus. Maar wat voor auto? Een taxi of een limo? Een bus of een gezellige VW-kever?”

Mijn schetsen werk ik uit tot de essentie van hun brainstorm. De ‘stip op de horizon’ wordt zo een echte bestemming. Meestal werk ik twee metaforen min of meer uit, voordat we verder kunnen met de juiste keuze. Ook kan één tekening op een gegeven moment zoveel informatie gaan bevatten, dat het duidelijker wordt om alles in twee tekeningen samen te vatten.

Doorgaans maakt mijn visuele verhaal de missie en doelen van de organisatie een stuk duidelijker voor de medewerkers. Zodat iedereen er weer fris tegenaan kan!

Bloeiende bloemen

Zelf een visie ontwikkelen voor een organisatie doe ik uiteraard niet. Ik help om het gedachtegoed te vertalen naar beeld. Het Wellantcollege vroeg mij om duidelijker te maken wat gepersonaliseerd leren betekent in hun onderwijspraktijk.

Ouders waren bang dat leerlingen zomaar mochten doen wat ze wilden. Maar het Wellantcollege biedt flexibel onderwijs, afgestemd op het vermogen van de leerlingen. De één groeit heel snel in een rechte lijn, de ander ontwikkelt zich schoksgewijs op diverse vlakken. Docenten van het Wellantcollege helpen waar nodig en dat verschilt dus per leerling.

Omdat het een groene school is, heb ik de leerlingen voorgesteld als veelsoortige bloemen en de docenten als tuinmannen en -vrouwen. Sommige bloemen staan dicht bij elkaar in bosjes, andere alleen. De een heeft pokon, de ander een paaltje als steun. De een heeft meerdere knoppen en bloemen, de ander één hele grote.

Zweverige verhalen? Pak de tekenpen – en je krijgt ze snel concreter!


Gratis E-book

5 manieren om je boodschap beter over te brengen

Een e-book vol tips voor visuele communicatie die je meteen kunt toepassen. Je leert:
  • 5 manieren om visueel je boodschap over te brengen.
  • Ook wanneer je welke manier (niet) moet kiezen.
  • En zeker ook wat belangrijk is als je iemand wilt inhuren.
Terug naar strips