Elke donderdag een beetje vreugde in je inbox. Om je op te vrolijken. Om te merken dat je niet alleen bent. Om je verbonden te laten voelen. Inschrijven!

Nu overal om de hoek: Augmented Reality

Twee jongetjes lopen in marstempo richting het plantsoen. Ze lopen rakelings langs je, hun blik strak gericht op het scherm van hun mobieltjes. “Daar zit er één!” Ze versnellen hun pas en richten hun mobiel op een hoekje in de beukenhaag. Jij ziet niks, maar de jongens zien op hun scherm een grappig diertje dat ze kunnen vangen en trainen.

Met Pokémon Go is augmented reality (AR) in één klap voor iedereen dichtbij gekomen. Eerst moest ik nog uitgebreid uitleggen wat AR precies is en wat je ermee kunt. Dankzij Pokémon Go snapt iedereen meteen hoe het werkt.

Nog even snel de brede definitie van AR: Augmented reality – in het Nederlands toegevoegde realiteit (TR) – is een live weergave van de werkelijkheid, waaraan met software elementen worden toegevoegd.

Druk bezig met augmented reality

More…

Animaties verrijken werkelijkheid

Net als bij Pokémon Go, kun je in je studio een perfecte choreografie ontwerpen voor een totaal nieuwe belevenis die gebruik maakt van de gewone wereld om ons heen.

Met een virtual reality bril is het effect van AR-animaties nog veel heftiger: opeens zijn er allemaal zombies om je heen in die saaie kantoorruimte. Of je stijgt op als een vogel en zweeft boven de stad.

Je richt een ruimte in en je ziet meteen wat het effect is van het parket of de tegels, je probeert diverse behangetjes uit en plaatst met een paar klikken de bank op verschillende plekken. Je probeert kleding uit zonder te passen. Je gaat virtueel naar het museum, nodigt virtueel je vrienden bij je aan tafel.

Verzin een toepassing – het gaat allemaal gebeuren

Volgens de enthousiaste expert Robert Scoble heeft Pokémon Go een nieuwe goudkoorts ontketend in AR. Kern van deze ontwikkeling is steeds de mix van gps-technologie, draagbare displays (je mobieltje of een vr-bril bijvoorbeeld) en de toevoeging die het spannend maakt: een spel, animaties, geluid. De investeringen in deze tak van IT-sport liepen op tot 1,1 miljard dollar in de eerste twee maanden van 2016.

Welke toepassingen kunnen we verwachten?

Vooral in onderwijs en training valt veel (tijd)winst te behalen met AR. Je staat voor een machine, bijvoorbeeld een 3D-printer- en je richt je telefoon erop. Meteen licht je scherm op en er verschijnt een vriendelijk figuurtje dat je stap voor stap begeleidt bij het printen van je 3D-ontwerp.

Of wat dacht je van inleving. Een psychiater-in-opleiding kan met AR live de beelden en geluiden van een psychose ondergaan, om beter te begrijpen wat iemand daarbij ondervindt.

Wat zijn de toepassingen van AR in jouw eigen vakgebied? Bedenk het maar!

Heel veel investeringen in augmented realityToepassingen van VR


Gratis E-book

5 manieren om je boodschap beter over te brengen

Een e-book vol tips voor visuele communicatie die je meteen kunt toepassen. Je leert:
  • 5 manieren om visueel je boodschap over te brengen.
  • Ook wanneer je welke manier (niet) moet kiezen.
  • En zeker ook wat belangrijk is als je iemand wilt inhuren.
Terug naar strips