Elke donderdag een beetje vreugde in je inbox. Om je op te vrolijken. Om te merken dat je niet alleen bent. Om je verbonden te laten voelen. Inschrijven!

Kill your darlings

Captain gets philosophical

Je kunt het beter niet doen

Iets heel moois maken – soms moet je dat juist niet doen. Omdat mooi niet altijd werkt!

Een consultant wilde illustraties en banners voor zijn website. Ik stelde een nautisch thema voor, want ik vond dat zijn werk overeen kwam met een sleepboot die een vrachtschip of ander vaartuig door een moeilijk stuk water helpt. Of met een loods die kan helpen met het uitzetten van een nieuwe koers, terwijl de kapitein (de directeur) aan het roer blijft.

Dat beeld werkte prima voor zijn diensten. Ik kon er veel humor in kwijt, wat de uitstraling van zijn bedrijf menselijk en warm maakte. En waarin hij zich gelukkig ook herkende.

AppliedVisions illustrations divers

Ik ging los

Ik ging helemaal los met het thema. In een banner wilde ik de moeilijkheden tekenen waarin een organisatie terecht kan komen. Ik tekende een storm en op mijn netvlies verscheen een iconisch beeld van een oude driemaster in schuimende golven.

Wauw! Ik werd er helemaal verliefd op. Dit klassieke beeld werkte ik anders uit dan tot dusverre voor deze klant: veel gedetailleerder, met ragdunne lijnvoering. Veel werk, maar ik had het ervoor over, een prachtig oud zeilschip in zo’n ruige storm. Ik lag goed op koers! Dacht ik.

Ik maakte aanstalten om ook de vorige tekeningen in deze stijl aan te passen.

Anton de Gier van AppliedVisions

Anton de Gier van AppliedVisions

AppliedVisions schooner in a storm

Killing my darlings

Maar de opdrachtgever trapte op de rem. Hij was helemaal niet enthousiast over het fraai uitgewerkte plaatje met de driemaster in nood. Hij vond de gestileerde uitvoering veel te afstandelijk en miste de humor.

Hij had gelijk, zag ik met een schok in. Ik had me laten gaan in het tekenen van details van de woeste baren en klapperende zeilen. Ik had het doel uit het oog verloren. Wat er lag was een prachtig plaatje, maar welke boodschap werd hier eigenlijk verteld?

Dead darling from Message in a Drawing

Beng Beng

Dit was een wijze les in illustreren. Want een verhaal vertellen of zorgen dat een boodschap overkomt: dáár gaat het om in mijn werk. Natuurlijk: de illustratie moet goed zijn. En aantrekkelijk om naar te kijken. Maar de afbeelding is niet het doel op zich. Ik waak ervoor om me niet nog eens te verliezen in het mooiste resultaat.

Uiteindelijk heb ik voor AppliedVisions luchtig en herkenbaar uitgebeeld wat het probleem met teamwork kan zijn. Dit plaatje laat het duidelijk zien, en is daarom de favoriet van de opdrachtgever:

Kill my darlings


Gratis E-book

5 manieren om je boodschap beter over te brengen

Een e-book vol tips voor visuele communicatie die je meteen kunt toepassen. Je leert:
  • 5 manieren om visueel je boodschap over te brengen.
  • Ook wanneer je welke manier (niet) moet kiezen.
  • En zeker ook wat belangrijk is als je iemand wilt inhuren.
Terug naar strips