Elke donderdag een beetje vreugde in je inbox. Om je op te vrolijken. Om te merken dat je niet alleen bent. Om je verbonden te laten voelen. Inschrijven!

De kracht van cartoons

cartoon_klanten-zonder-humor

Een cartoon uitwerken kost me een paar uur noeste arbeid. Maar een cartoon bedenken is pas écht moeilijk. Als ik vastzit of twijfel, ga ik te rade bij de grote cartoonist Dan Piraro. Ik graas door zijn website om ideeën op te doen en om te lezen (blog) - of om te horen (interviews) hoe hij al tekenend dilemma’s oplost.

Brood-cartoonist

Dan Piraro is voor mij een voorbeeld hoe je dat doet: beeld maken. Voor cartoons is hij mijn belangrijkste inspiratiebron. Ook qua uithoudingsvermogen trouwens: al meer dan 30 jaar tekent hij iedere dag cartoons: 365 dagen per jaar. Dwars door ziekte, scheiding en overlijden van dierbaren heen levert hij dagelijks zijn cartoons.

En dat terwijl hij eigenlijk altijd kunstenaar wilde worden! Cartoons tekenen is voor hem simpel brood op de plank. Voor mij is hij een echte cartoonkunstenaar.

De kracht van een idee

More...

Bizarro cartoon - computer virus

Waarom een cartoon werkt

Vaak moet ik enorm lachen als ik voor het eerst een cartoon van Piraro zie. Dat is precies wat een cartoon moet doen. Je schiet in de lach, maar je bent ook lichtelijk gegeneerd of geschokt. Want een cartoons neemt iets of iemand op de hak.

Om een cartoon te tekenen ga je op zoek naar de pijn in het verhaal – dáárover moet het gaan. Herkenbare pijn is het mosbodempje waar humor op bloeit. Als je zo mensen in hun hart raakt met je cartoon, dan heb je het helemaal geschoten.

Marijke loopt op het snijpunt

Waarom een cartoon geen illustratie is

Veel corporate organisaties vinden het werken met humor in hun uitingen een risico. En dat is ook zo. Want als mensen niet begrijpen dat het een grap is, kunnen ze zich beledigd voelen. Dan werkt die grap tegen je eigen product.

Cartoons inzetten vraagt dus lef. Je moet als cartoonist de sfeer van een organisatie treffen. En heel precies mikken op het snijpunt van humor, gevoel en ratio van je doelgroep. Dan heb je meer succes dan met welke keurige illustratie dan ook.


Gratis E-book

5 manieren om je boodschap beter over te brengen

Een e-book vol tips voor visuele communicatie die je meteen kunt toepassen. Je leert:
  • 5 manieren om visueel je boodschap over te brengen.
  • Ook wanneer je welke manier (niet) moet kiezen.
  • En zeker ook wat belangrijk is als je iemand wilt inhuren.
Terug naar strips