Elke donderdag een beetje vreugde in je inbox. Om je op te vrolijken. Om te merken dat je niet alleen bent. Om je verbonden te laten voelen. Inschrijven!

Clichés opfrissen en uitserveren

“Marijke, hoe kom je erop?!”

Voor minder ga ik niet. Ik geef het toe, ik ben een perfectionist. De opdrachtgever moet echt blij worden. Ik teken eindeloos door tot we allebei 100% tevreden zijn. De meeste schetsen belanden dan ook in mijn trashbox.

Als ik een cartoon moet maken, ga ik eerst ideeën verzamelen. Hoe zet ik dit verhaal om in een simpel beeld, dat je in één oogopslag snapt? In de wereld van cartoons is een enorme iconografie opgebouwd. Simpel gezegd: cartoonclichés.​

Dan Piraro is er een meester in. En graag blader ik ook in The complete Cartoons van de New Yorker met duizenden klassieke Amerikaanse cartoons sinds 1925.​

More...


Clichébeelden

Cartoonclichés zijn prima vehikels om iets te vertellen. De metafoor van een scheepje dat op koers ligt of juist helemaal niet. Piraro’s piraten. Dorstigen in de woestijn, kannibalen, het eilandje met één palmboom… De patiënt op de sofa van de psychiater.

Ze wisselen ook in de loop van het jaar. De griezelclowns van Halloween kunnen nu weer in de kast, net als Sint en Piet. De Kerstman kan nog net. Clichés geven een herkenbaar beeldverhaal – die context is alvast gegeven.

Trashbox soms schatkist

Bij deze zoektocht betrek ik ook de opdrachtgever. Mede door diens feedback kom ik op het juiste spoor. Soms heb ik het meteen, soms duurt het langer voor de wauw er is. Een enkele keer open ik mijn trashbox met oude schetsen even op een kiertje. Klopt het wel dat ik deze heb afgedankt? Kan ik hier nog een oud idee vinden dat nu wel bruikbaar is?

Glazen plafond

Ik vind altijd wel een beeld dat bruikbaar is voor de schets van het moment. Clichés hergebruiken blijft toch een uitdaging, want ik moet ze natuurlijk wel vernieuwen. Anders is het saai. Een al te herkenbare grap, daar lach je niet meer om.

Ik zoek naar iets geks in het verhaal dat ik moet vertellen, dat ook grappig is en een beetje pijnlijk. Maar dan moet het ook nog tekenbaar zijn.

Zo heb ik mijn best gedaan op een cartoon van vrouwen die tegen het glazen plafond gedrukt zaten. De man boven hen roept ze toe: “Als je daar toch bent, haal er dan even een doekje over.” Zelf was ik niet 100% tevreden. Wat vind jij?


Dan Piraro
Griezelclowns weer in de kast
Marijke schiet met wat nodig is

Gratis E-book

5 manieren om je boodschap beter over te brengen

Een e-book vol tips voor visuele communicatie die je meteen kunt toepassen. Je leert:
  • 5 manieren om visueel je boodschap over te brengen.
  • Ook wanneer je welke manier (niet) moet kiezen.
  • En zeker ook wat belangrijk is als je iemand wilt inhuren.
Terug naar strips