Elke donderdag een beetje vreugde in je inbox. Om je op te vrolijken. Om te merken dat je niet alleen bent. Om je verbonden te laten voelen. Inschrijven!

Simpel visueel presenteren

cartoon Show and Tell - marijke van veldhoven

Met een plaatje kun je iemand veel effectiever overtuigen dan alleen in taal. Beeld komt direct binnen en blijft beter ‘hangen’ dan woorden, blijkt uit allerlei onderzoek.

Gebruik daarom beeldmateriaal bij je presentatie als je wilt dat mensen je verhaal onthouden of in actie komen. Maar wil dat beeld echt effectief zijn, dan moet je het simpel houden.

Simpel = effectief

Hoe eenvoudig en effectief kan een tekening zijn? Wil je je laten inspireren, ga dan eens op zoek naar de geniaal simpele beeldtaal van Dan Roam. Op zijn digitale Napkin Academy laat hij zien hoe je een ingewikkeld onderwerp kunt analyseren door het te vertalen in eenvoudige schetsen.

Dit helpt je op een andere manier je gedachten op een rij te zetten en stappen te zetten naar een goede oplossing.

Marijke leest Back of the napkin

More...

Zet de stap van taal naar beeld

Jouw verhaal bestaat al: in je hoofd of op papier heb het al op een rij. Wat nu al in taal gevat is, kun je doorvertalen naar beeld. Dat valt misschien niet mee als je zelf niet elke dag bezig bent in beeld te denken. Show and tell, dat is heel mooi gezegd.

Maar wát moet je dan laten zien? In zijn boek Visueel Presenteren heeft Dan Roam een opzet gemaakt voor eenvoudige beeldtaal bij een presentatie. Volgens hem heeft ieder verhaal maar 6 plaatjes (jaaaa!! Tekenen!!) nodig die een antwoord geven op deze kernvragen:

Dan Roam diagram met beeldtaal

Het portret – geeft visueel antwoord op de vraag naar het wie of wat?

Diagram – brengt hoeveelheden in beeld: cijfermateriaal wordt meteen duidelijker

Kaart – waar op onze planeet speelt ons verhaal zich af?

Tijdslijn – wanneer heeft dit plaatsgevonden of gaat dit juist gebeuren?

Stroomdiagram – welke wegen gaan we bewandelen? Met andere woorden: hoe gaat het gebeuren?

Vergelijking – stilstand of vooruitgang? obees of atletisch? rijk of gelukkig? Met contrasten laat je het waarom zien. En welke keuze volgens jou de beste is.

Dit zijn de basisvormen van beeldtaal waarmee je in presentaties eindeloos kunt variëren.

Eenmaal aan de slag…

Als je Dan Roams bijna schematische tekeningen ziet, begrijp je dat je echt geen tekentalent hoeft te hebben om ook zelf met tekenen je communicatiedoel te bereiken. Harkpoppetjes mogen ook! Je moet wel weten wat je wilt. Maar zelfs dat kun je zelf al tekenend ontdekken, zo laat hij in al zijn uitingen zien.

Professioneel puntjes op de i

Mijn favoriete werk is het visueel kloppend maken van presentaties. Ervoor zorgen dat je presentatie past bij jou en je organisatie en dat het beeldmateriaal helpt om jouw boodschap over te brengen. Als jij weet wat je wilt, kan ik je helpen met dat extra puntje op de i in het visualiseren van je presentatie.

complex wordt helder
Copyright Message in a Drawing

Gratis E-book

5 manieren om je boodschap beter over te brengen

Een e-book vol tips voor visuele communicatie die je meteen kunt toepassen. Je leert:
  • 5 manieren om visueel je boodschap over te brengen.
  • Ook wanneer je welke manier (niet) moet kiezen.
  • En zeker ook wat belangrijk is als je iemand wilt inhuren.
Terug naar strips