Elke donderdag een beetje vreugde in je inbox. Om je op te vrolijken. Om te merken dat je niet alleen bent. Om je verbonden te laten voelen. Inschrijven!

Oploskoffie

cartoon van Marijke van Veldhoven

Laatst zag ik een bedrijfswagen rijden waarop stond: ‘coffee solutions’. Is koffie een probleem dan? Ik probeerde me voor te stellen wat voor probleem. Vieze drab waardoor de koffiemachines vastlopen? Te lekkere koffie waardoor mensen te vaak naar het koffiepunt lopen? En er blijven hangen wellicht?

De opmars van ‘management speak’ breidt zich uit tot de gewoonste dingen. Lucy Kellaway verzamelt de pareltjes van het genre voor haar column in de Financial Times. Zo noteerde ze dat Harold Schulz,  topman van Starbucks, zijn klant ‘een koffiegerichte beleving’ wil bieden die hem ‘onderdompelt in ultratopkwaliteit’. Een kwestie van smaak wellicht? Ook iets neutraals als een waterflesje van Nestlé wordt een ‘betaalbaar, draagbaar lifestyledrankje’. En je bankcontact heeft het opeens over ‘uw leasepark’ als zij je bedrijfswagens bedoelt.

Transparant in plaats van helder

Waar ben je op dit moment mee bezig? Lastig uit te leggen? Pak een metafoor. Vooral de sportmetafoor ligt lekker in het gehoor. Sport is beleving! Zo wordt werken een spel. Maar wat is je speelveld? Een interessante tegenspeler klinkt uitdagender dan een dreigende concurrent. Geen zorgen: je gaat winnen door een tandje bij te zetten. Ga je passie achterna…

Zo’n metafoor volhouden is de kunst. Lucy Kellaway vond: ‘de mijlpalen in deze zwembanen bieden ons een routekaart voor dit stroomdiagram. Als we tolpoorten tegenkomen, zullen we vaststellen waar jij in de waterval zit.’ Dit kun je evengoed vervangen door: ‘We zijn voor 100 procent gefocust op positieve toekomstgerichte, actiematige inspanningen om veranderingen te faciliteren.’

Pff ik heb wel een bakkie verdiend nu. Gelukkig heb ik meer verstand van tekenen.


Gratis E-book

5 manieren om je boodschap beter over te brengen

Een e-book vol tips voor visuele communicatie die je meteen kunt toepassen. Je leert:
  • 5 manieren om visueel je boodschap over te brengen.
  • Ook wanneer je welke manier (niet) moet kiezen.
  • En zeker ook wat belangrijk is als je iemand wilt inhuren.
Terug naar strips