Elke donderdag een beetje vreugde in je inbox. Om je op te vrolijken. Om te merken dat je niet alleen bent. Om je verbonden te laten voelen. Inschrijven!

Overtuig met hartstocht

Despair has gone up 60%

Heeft een Powerpointpresentatie jou ooit tot actie aangezet? Zodat je in vuur en vlam meteen een Ideal-overboeking deed of je aanmeldde voor een vrijwilligersklus?

Wat mensen in beweging brengt, is een hartstochtelijk pleidooi van iemand die ze overtuigt met een sterke en eenvoudige boodschap. Of een leidinggevende die een nieuw project helder uitlegt en een menselijk gezicht geeft.

Daarom geldt voor iedere presentatie: begin bij jezelf! Bij jouw emoties, jouw trigger bij dit onderwerp.

More...

8 tips voor een presentatie die actie ontketent

1. Die hadden we al: gooi je eigen emoties erin. Wat heb je zelf met het onderwerp? (Niets? Waarom houd je er dan een presentatie over?)

2. Wat moeten mensen meenemen van jouw presentatie? Wat is je kerngedachte? Vat deze samen in één (korte) zin. Leer die uit je hoofd, dit is je doel.

3. Geef één of twee glasheldere voorbeelden die de kern illustreren en aangeven waarom jouw verhaal ook voor je gehoor van levensbelang is.

4. Geef tenslotte antwoord op het hoe: wat is jouw oplossing?

5. Oefen je presentatie door die alvast uit te spreken. Neem jezelf op en klok je tijd. Schrap een voorbeeld.

6. Doe het uit je hoofd. Leer stukken uit je hoofd als je onzeker bent.

7. Oefen voor de spiegel, oefen bij je collega of voor je partner. Wees blij met hun kritiek. Oefen minstens twee keer bij een nieuwe presentatie.

8. Gebruik hulpmiddelen als Powerpoint alleen om je publiek te prikkelen, niet als spiekbrief met bulletpoints. Ook niet als handout achteraf. (Geef dan een folder, A4-tje of verwijs naar een website voor meer info).

Inderdaad: best veel werk. Als je resultaat wilt hebben met je presentatie heb je focus nodig en goede voorbereiding. Maar tijd investeren betaalt zich altijd terug.

Verschuil je niet achter powerpoint

De verleiding van Powerpoint is dat de technische mogelijkheden afleiden van de kern en je passie. Ingewikkelde grafieken, technische snufjes met steeds opdoemende bulletpoints en transformers: voor je het weet is iedereen de draad kwijt, inclusief jijzelf. Dan krijg je vragen over één grafiek of illustratie die een heel eigen leen gaan leiden. Of erger nog: iedereen zit glazig te kijken naar een samenvatting in kantoortaal.

Het kan wel anders hoor! Laatst maakte ik voor een bedrijf nog een Powerpoint - maar dan wel met (bijna) alleen illustraties. Zodat mensen juist even opveren en zich NIET doodvervelen….

Dan Roam over powerpoint

Toen Powerpoint net in opkomst was, waarschuwde tekengoeroe Don Roam er al voor: met al die visuele snufjes loop je veel kans om je doel voorbij te schieten. “Als een plaag blijft Powerpoint zich verspreiden. Overal in kantoren slaan mensen hun laptop open, klikken ze van de ene bullet point – naar de volgende zodat we ons tot tranen toe vervelen… En het ergste is dat intussen het echte werk blijft liggen.”

Bore me to tears

Gratis E-book

5 manieren om je boodschap beter over te brengen

Een e-book vol tips voor visuele communicatie die je meteen kunt toepassen. Je leert:
  • 5 manieren om visueel je boodschap over te brengen.
  • Ook wanneer je welke manier (niet) moet kiezen.
  • En zeker ook wat belangrijk is als je iemand wilt inhuren.
Terug naar strips